Kasza jaglana – oto dar natury


O jak wielu darach natury, wykorzystywanych jeszcze przez nasze babcie, dziś zapomniano? Tego nikt nie zliczy. Jednak jednym z nich jest na pewno kasza jaglana. Bogata w wiele cennych składników, łatwo strawna i poprawiająca równowagę kwasowo-zasadową organizmu.

Włączenie kaszy jaglanej, a dokładniej rzecz ujmując łuskanego ziarna prosa, do codziennej diety, niesie ze sobą wiele korzyści dla organizmu człowieka. Jest wyjątkowo łatwo strawna. Nie zawiera uczulającego glutenu, a zawarta w niej skrobia uznawana jest za jedną z najdelikatniejszych odmian tego polisacharydu. Również białko zawarte w kaszy jaglanej jest pełnowartościowym źródłem potrzebnych człowiekowi aminokwasów. Z tych powodów kasza jaglana zalecana jest chorym w okresie rekonwalescencji jak i małym dzieciom, którym rozpoczyna się wprowadzanie stałych pokarmów. Zatem i dieta oczyszczająca, jak i dieta odchudzająca, nie powinny pomijać tego cennego pokarmu.

Kasza jaglana źródłem witamin i minerałów

Kasza jaglana jest bogatym źródłem witamin z grupy B, B1, (tiaminy), B2 (ryboflawiny) i B6 (pirydoksyny), oraz sporej ilości soli mineralnych, głównie fosforu, wapnia, potasu, miedzi i żelaza.

Obfituje także w krzem występujący w postaci krzemionki, który jest niezbędny dla prawidłowego funkcjonowania stawów oraz pięknego wyglądu paznokci, włosów, zębów i skóry.

Pod względem składu aminokwasowego, kasza jaglana wyróżnia się wyjątkowym jego obrazem. Zawiera bowiem sporą ilość tryptofanu, którego brakuje w innych kaszach, a nawet roślinach strączkowych.

W jej składzie znajduje się również lecytyna, tak istotna dla funkcjonowania układu nerwowego, między innymi pamięci, oraz regulacji poziomu cholesterolu w krwi.

Dodatkowym atutem kaszy jaglanej stają się antyoksydanty, które neutralizują wolne rodniki, działając antynowotworowo.

Kasza jaglana a dieta detox

Ze względu na swoje zasadotwórcze działanie, wyjątkowe wśród kasz, kasza jaglana doskonale sprawdza się jako element diety oczyszczającej organizm /dieta detox/ z nagromadzonych nadmiernie kwaśnych produktów przemiany materii, które niekorzystnie wpływają na stan zdrowia człowieka. Produkty te są wynikiem diety bogatej w cukier, kawę, przetwory pszeniczne, jaja i alkohol.

 
 

Ponieważ kasza jaglana posiada bardzo neutralny smak, doskonale komponuje się zarówno z daniami słodkimi jak i ‚słonymi’, choć w przypadku diety detox sól staje się niewskazana. Warto poznać interesujące przepisy z kaszą jaglaną w roli głównej, lub choćby pomocniczej, aby w pełni wykorzystać ten wspaniały dar natury.