Łosoś na pomarańczach z cytrusową sałatką


Smaczne i lekkie danie, które swym aromatem wprowadzi energetyzującą nutkę do Twojej diety detox.

Składniki:

  • 4 dzwonka łososia,
  • 6 pomarańczy,
  • 2 cytryny,
  • 3 mandarynki,
  • papryka zielona i czerwona,
  • pomidory koktajlowe,
  • po pół puszki kukurydzy i groszku,
  • szklanka do dwóch ryżu,
  • przyprawy: pieprz cytrynowy, macierzanka cytrynowa, 3 ząbki czosnku,
  • oliwa do smażenia.

Sposób przygotowania

Marynatę do łososia przygotuj z soków z jednej cytryny i pomarańczy z dodatkiem przypraw, rozgniecionego czosnku oraz macierzanki i pieprzu. Samo marynowanie warto przeprowadzić przez około 4 – 5 godzin, aby mięso ryby przeszło delikatnym aromatem owoców cytrusowych. Łososia krótko obsmaż na oliwie przeznaczonej do smażenia lub oleju rzepakowym. Można go podać w przybraniu na pomarańczach.

Zależnie od wielkości porcji, ugotuj szklankę do dwóch ryżu, zalewając podwójną objętością wody z dodatkiem macierzanki cytrynowej. Po ostudzeniu ryż łączy się z pokrojonymi (i obranymi) mandarynkami i pomarańczami. Jeśli lubisz mocniejsze akcenty, można do sałatki dodać również niewielkie fragmenty cytryny, jeśli nie, sałatkę dopraw jedynie sokiem z cytryny. Do ryżu z cytrusami dodaj zieloną i czerwoną paprykę, pokrojoną w nieco większą kostkę, groszek, kukurydzę oraz pomidory koktajlowe, większe podzielone na pół.

Łosoś z cytryną w diecie oczyszczającej

Źródło: SXC.hu