Produkty zabronione w czasie diety detox


Dieta oczyszczająca ma za zadanie oczyścić Wasz organizm z toksyn dostarczanych mu z środowiska, oraz będących wynikiem reakcji metabolicznych przebiegających w Waszym ciele. Jednak aby dieta była skuteczna, trzeba odciążyć narządy naturalnie zajmujące się wydalaniem wszelkich trucizn. W prace te są zaangażowane są głównie wątroba, nerki, jelito grube, płuca, układ limfatyczny i skóra. Jeśli będą one nadal zajęte przetwarzaniem dostarczanych na bieżąco niekorzystnych dla zdrowia substancji, nie zdołają wydalić toksyn już zakumulowanych.

 

Dieta detox przewiduje odstawienie pewnej grupy produktów

 

Gotowe posiłki – zazwyczaj zawierają dość duże ilości tłuszczy, cukrów i soli.

Przetworzone produkty – również półprodukty, które stosujemy w kuchni mogą zawierać sporą ilość dodatków do żywności, które w czasie diety oczyszczającej mają być wydalone.

Cukier – jeśli do organizmu dostarczamy dużą ilość cukrów, nie musi martwić się on o potrzebną energię, zwalniając inne procesy metaboliczne; zatem z cukrów przetworzonych należy z całą pewnością zrezygnować.

Sól – zatrzymuje w organizmie wodę, a z nią toksyny.

Produkty mleczne – mimo, że lubiane, wszelkie jogurty, serki, napoje mleczne są niewskazane. Wywołują one zwiększone wydzielanie śluzu, i nie chodzi tu o jelita. Problemem są zatoki i układ oddechowy, czyli nieprzyjemny katar i jeszcze mniej przyjemna astma. Dodatkowo dość duża grupa ludzi nie toleruje laktozy, cukru występującego w mleku, reagując na niego wzdęciami, biegunką, a czasem nawet wysypką.

Pszenica i jej pochodne – wiele osób jest nieświadomych swojej nietolerancji na pszenicę, która wywołuje zespół nerwicy jelit – biegunki lub zaparcia, chroniczne zmęczenie bądź też choroby skórne.

Zakazane mięso w diecie detox Źródło: SXC.hu

Mięso – organizm ludzki przystosowany jest do diety zawierającej niewielkie ilości mięsa. 50 g potrzebnego nam białka dostarczą rośliny strączkowe i ziarna. Nadmiar dostarczanego przez mięso białka zazwyczaj nie jest całkowicie trawiony, co skutkuje pojawieniem się toksycznych produktów reakcji. Nie strawione resztki przez długi czas zalegają w przewodzie pokarmowym (okrężnicy), gdzie także rozkładane jest do toksycznych metabolitów. Zwrócić trzeba również uwagę na pochodzenie większości dostępnego na rynku mięsa, pochodzącego od zwierząt karmionych hormonami wzrostu, antybiotykami i innymi specyfikami pozostającymi później w produkcie, jakim jest mięso.

 

Należy odstawić również pewne napoje:

  • napoje zawierające kofeinę, w tym kawę,
  • herbatę pobudzającą za pośrednictwem teiny,
  • alkohol.