Temat: Imbir

Imbir

Historia ludzkości bez imbiru znacznie straciłaby na wyrazistości. Jego aromat i ekscytujący smak doprawiają potrawy i napoje już od wielu tysiącleci, jednocześnie poprawiając jakość życia. Ten wspaniały korzeń stosowany był, i jest, nie tylko jako przyprawa. Już przed wiekami wykorzystywany był jako lek żołądkowy i przeciw zarazom.

Dziś docenia się jego działanie pobudzające oraz wzmacniające organizm. Jego intensywny smak zdecydowanie rozgrzewa i poprawia procesy trawienne. Skutecznie hamuje nudności i wymioty wywoływane chorobą lokomocyjną, przebytymi zabiegami operacyjnymi, czy też w trakcie ciąży. Właściwości przeciwzapalne imbiru wykorzystywane są natomiast w przypadku chorób reumatycznych.

Jednak działanie składników imbiru nie ogranicza się jedynie do tych kilku kierunków. Warto lepiej poznać tą cenną roślinę, aby zrozumieć jak wszechstronne są właściwości imbiru, i jak wiele można zyskać wzbogacając o ten korzeń swoją dietę, w tym także dietę detox.

Sokowa dieta detox dla oczyszczania organizmu

Rozgrzewający koktajl dyniowy

Oto smak Świąt, który może stać się częścią każdej diety. Przyjemnie słodki koktajl dyniowy o nucie cytrusowej, przyprawiony imbirem i cynamonem. Składniki: niewielka dynia, około 1 kg, 2 banany, 3…

Sokowa dieta detox dla oczyszczania organizmu

Koktajl warzywny o zdecydowanej nucie imbirowej

Składniki: marchewka, 3 gałązki selera naciowego, duży ogórek, korzeń imbiru, kiełki rzodkiewki, kilka gałązek natki pietruszki. Sposób przygotowania Warzywa korzeniowe i ogórek należy cienko obrać. Seler naciowy, kiełki rzodkiewki i…