Wiosenna zupa jarzynowa


Oto przepis na prostą i aromatyczną wiosenną zupę, która dostarczy miłych wrażeń oraz wielu wartościowych składników.

Składniki:

  • 3 młode marchewki,
  • pietruszka,
  • nieduży seler,
  • 2 – 3 ziemniaki,
  • por,
  • 10 dag szpinaku,
  • natka pietruszki, bądź koperek – pół pęczka,
  • łyżka oliwy z oliwek, bądź oleju,
  • przyprawy: pieprz, cubrzyca zielona.

Sposób przygotowania

Warzywa należy dokładnie oczyścić. Pietruszkę, marchew, ziemniaki i por, pokroić w talarki. Seler kroi się na fragmenty o wielkości uzyskanych wcześniej talarków. Szpinak można pozostawić w swej pierwotnej postaci lub tylko lekko pokroić, natomiast koperek lub natkę pietruszki należy posiekać. Warzywa można poddusić na oliwie (oliwa do smażenia), dzięki czemu zachowają ładny kolor. Dodatek tłuszczu do zupy jest konieczny, aby organizm mógł czerpać z niej wszystkie składniki, jakie oferuje w swym bogactwie. Należy go dodać do zupy także wtedy, gdy rezygnuje się z duszenia warzyw.

Podduszone warzywa zalewa się wodą, doprawia pieprzem i zieloną cubrzycą. Zupę można podawać na gorąco lub zimno.